Búzavirág Gyermekkar

A Búzavirág Gyermekkar megalapításának ötlete 2021 végén merült fel először a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság művészeti vezetését épp átvevő két fiatal művész, Lukács Elek és Varga Áron gondolataként. 2022 első hónapjaiban aztán addig-addig erősödött az elképzelés, hogy a kórus Elnöksége majd Közgyűlése elé is került, ahol egyhangú támogatásra lelt.

2022. szeptember 16-án kezdte meg működését az alapvetően 6-16 éves korosztályt célzó formáció. Az első alkalmaktól kezdve segíti a két karvezető munkáját Kálmán Zsófia pedagógiai asszisztens is.

Eleinte a „nagy Liszt Kórus” tagjainak gyermekeinek és unokáinak nyitottuk meg a jelentkezési lehetőséget, később kerestük meg a Litéri Református Általános Iskola tanulóit. A mostani időszakban (2023 tavasza) néhány veszprémi általános iskolát keresünk még meg célzottan a toborzással, csak később nyitjuk majd meg a teljes nyilvánosságnak a csatlakozási lehetőséget.

A kezdetektől nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre, ezért is volt jó, hogy kis létszámmal kezdtük meg a működést. Sokat játszottunk különböző – zeneileg is – fejlesztő játékokat, és mindig nagyon ügyeltünk a jó hangulatra.

A VLFK Búzavirág Gyermekkar létrehozásával legalább három, egyenként is nagyon fontos célkitűzést kívánunk megvalósítani. Egyrészt nem titkolt, hosszútávú célunk, hogy a fiatalokból álló közösség a felnőttkórus utánpótlását biztosítsa. Ha fiatalkorban megszerettetjük a kórusmuzsikát, az aktív részvételt a közös muzsikálásban, később sokkal inkább remélhetjük, hogy életük nemes része marad az együttzenélés. Másrészt valljuk és ápoljuk Kodály Zoltán szellemi hagyatékát. Harmadrészt számunkra is meglepő felismerés volt, hogy bár Veszprémben működik alapvetően gimnáziumi korosztályt célzó kórus, de az ennél fiatalabbak számára nincs lehetőség konkrét intézménytől, iskolától függetlenül kórusba járni. Szeretnénk lehetőséget teremteni arra, hogy minden veszprémi (és környékbeli) gyermek tudjon számára megfelelő összetételű éneklő közösséghez tartozni.

Kíváncsian várjuk a folytatást!

Galéria