Kórustörténet

 A Magyar Örökség, Prima Primissima és Magyar Művészetért díjas Kórus 1958-ban alakult Nagy Lídia vezetésével. Tőle Kollár Kálmán örökölte a karnagyi munkát, aki 49 esztendőn át – 2012. július 07-én bekövetkezett haláláig – végezte lelkiismeretesen, már-már megszállottan feladatát a Kórustársaság élén.

Kollár Kálmánt követően Vinczeffy Adrienne, majd 2014-től 2019-ig Kővári Péter vezette a kórust. 2019 és 2021 közt Demel Eszter állt a csapat élén.

2021 novemberében két fiatal és ambíciózus művész, Lukács Elek és Varga Áron. A megújhodás és fiatalodás útjára lépett Kórustársaság a pandémia viszontagságaitól is megtépázva 12 fővel kezdte meg a munkát, de már az első közös évad végére, 2022 nyarára megduplázódott a létszám.

Több, mint 20 kitűnő magyar zeneszerző műveinek ajánlásában jelenik meg a Kórustársaság maga, de Kollár Kálmánnak, Kővári Péternek, Lukács Eleknek és Varga Áronnak ajánlott kompozíciók is gazdagítják a csapat repertoárját. A teljesség igénye nélkül itt említhető Bárdos Lajos, Farkas Ferenc, Fehér András, Gárdonyi Zsolt, Karai József, Lendvai Kamilló, Nagy Olivér, Orbán György, Szokolay Sándor, Tillai Aurél.

A Kórustársaságnak eddig 14 lemeze jelent meg. Ezek közül talán legfontosabb a Kodály Zoltán 24 vegyes kari művét tartalmazó duplalemez, mely ország- és Európa-szerte is egyedülálló teljesítményt jelentett megjelenésének pillanatában. Ezen kiadványhoz tanulmánykötet is tartozik, amely Kollár Kálmán elemzéseit, Kodály Zoltán zenébe kódolt üzeneteinek megfejtését és az egyes művek keletkezésének történetiségét is tartalmazza. E könyvhöz Szokolay Sándor írt útrabocsájtót.

A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság rendszeresen méretteti meg magát országos minősítő hangversenyeken, melyek alkalmával rendszerint a legmagasabb minősítésben részesülnek. Nemzetközi kórusversenyek állandó résztvevői, számos első díj és kategóriagyőzelem biztokosai. Arezzoban háromszor is 1. díjat nyert a Liszt Kórus, kétszer a BBC versenyének győztese lett, legutóbb a Musica in Venezia európai verseny kategóriagyőzteseként tértek haza, s kaptak két különdíjat is.

Számos önálló koncertjei közül hagyományos a húsvéti koncert, melyet rendszerint a Szent Mihály Székesegyházban énekel a kórus. Ezentúl Kollár Kálmán 2012-ben bekövetkezett halála óta június 29-én szervezzük meg a Kollár Kálmán-emlékhangversenyt, amelyen a 90/10-es évfordulótól kezdve átadjuk a Kollár Kálmán Emlékdíjat egy kórustag és egy támogató elismeréséül. A 2021/2022-es évadtól kezdve válik hagyományosság az ádventi szolgálat, valamint a reformációs hangversenysorozat is.

A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság az elmúlt évtizedekben biennáléként összesen 11 alkalommal szervezte meg Nemzetközi Romantikus Kóruszenei Találkozóját. A romantikus kóruszene ilyetén ápolásának gondolatát az a kollári felismerés keltette életre, hogy a magyarországi gyakorlatban a 19. századi kóruszene interpretálása alulreprezentált, noha a kórusnevelés és -fejlesztés szempontjából elengedhetetlen tapasztalatokat rejt magában, különösen, ha a kortárs kompozíciókhoz és azok szakértő megszólaltatásához kívánunk utat találni.

Kollár Kálmán a Veszprémi Érseki Levéltár kottagyűjteményében felbecsülhetetlen, helyi jelentőségű zenetörténeti kincsekre bukkant, akiknek 17-19. századi kompozíciói közül sokat a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság mutatott be újra – vélhetően több évszázados kihagyás után. Ezáltal a Liszt Kórus missziójává nemesedett ezen művek kutatása, bemutatása a nagyközönség előtt, sőt, alkalmanként lemezre éneklése.