Lukács Elek

ÉLETÚT

Lukács Elek 1992 október 6-án született Veszprémben. Egész gyermekkorát a megyeszékhelyen töltötte. 2001-től kezdte meg zenei tanulmányait a Csermák Antal Zeneiskolában kürt szakon. 2007-ben nyert felvételt a szintén veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolába szintén kürt szakra. Az első komoly hatások is itt érték, számos kiváló pedagógus tanítványaként formálódott zenei ízlése. Harmadévesként már a szolfézs-zeneelmélet szakot is felvette, mely döntő befolyású esemény az életében.

2012-ben nyert felvételt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának zeneismeret alapszakára, majd 2015-től már ének-zene művésztanár – zeneelmélet-tanár szakpáron folytatta tanulmányait, amely mellé még a karvezetés specializáció részképzést is felvette. Karvezető tanári voltak többek között Szabó Dénes, Sándor Bence, Török Ágnes, Ordasi Péter, Tamási László, Nemes József, Kerekes Rita. Diplomakoncertjét 2017 tavaszán tartotta, melyen Mike Ádám Öt miniatűr című nőikari ciklusa ősbemutatóként, Lukács Eleknek és a Kölcsey Kórusnak ajánlva szólalt meg. Diplomáját 2018 nyarán vette át.

2017 szeptemberétől korábbi alma materében, az akkor már Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium nevű intézményben kezdett el dolgozni, mint az iskola utolsó zeneelmélet-tanára. 2018-től 2021-ig az alapfokú zeneiskolai képzésben dolgozott, majd 2019-től a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében tanít óraadó tanárként szolfézs és zeneelmélet főtárgyat. 2021 szeptembere óta szintén Pécsett kezdte meg DLA doktori tanulmányait, ahol Arvo Pärt kortárs észt zeneszerző kórusművészetét kutatja.

A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság és a Búzavirág Gyermekkar vezetésében 2023 végéig vett részt.

 

MŰVÉSZETI ÉS MŰVÉSZETELMÉLETI MUNKÁSSÁGA

2013 januárjától a veszprémi székhelyű Opus Énekegyüttes karnagya, mely pozíciót egészen 2016 szeptemberéig betöltött. Számos koncertet tartottak Veszprémben és a megyében, illetve 2014 szeptemberében a finnországi Rovaniemi és Sodankylä városaiban is nagy sikerrel léptek fel.

2015 óta jelennek meg koncert- és műkritikái a veszprémi SÉD kritikai folyóiratban.  Konzi című írása a megszűnt zeneművészeti szakközépiskola kapcsán komoly kérdéseket vet fel a város zenei jövőjével kapcsolatban.

2015-ben barátaival egyetemeben hozták létre az országosan is hiánypótló, ismeretterjesztő jellegű Zenetörténeti előadások című sorozatot, melynek főszervezői státuszát is ellátja.

2017 második felétől aktív tagja lett Veszprém Város Vegyeskarának, ahol karnagyasszisztensi feladatokat is ellátott. Számos nagy oratórium betanításában komoly szerepet vállalt, illetve több kisebb koncerten vezényelhette is a kórust.

2017 és 2021 között végzett református kántori szolgálatot Kádártán és Gyulafirátóton. Ennek az időszaknak a gyümölcse számos kisebb orgona- és kórusmű megszületése, melyekben komoly szerepet játszott Prof. Dr. Gárdonyi Zsolt segítsége. Gárdonyi 2019 ősze óta folyamatosan, online formában biztosít számára továbbképzési lehetőséget.

DÍJAK, ELISMERÉSEK

Lantos Rezső karvezetőversenyen KÓTA különdíja
2015

Szesztay Zsolt-emlékdíj
2017

Lantos Rezső karvezetőversenyen II. díj
2018