Demel Eszter

Demel Eszter a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar karnagya, a magyar zenepedagógia kiemelkedő alakja, a Kokas-pedagógia jeles képviselője, akkreditált Kokas-oktató.

Budapesten a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola tanáraként 1979-1990-ig szolfézstanárként és vonózenekari vezetőként dolgozott.

Az Amerikai Egyesült Államokban, New York államban gordonkát és zeneelméletet oktatott, Dániában pedig a Kodály módszert tanította dán pedagógusok számára. A Carl Rogers kongresszusokon rendszeres előadója a Kokas-pedagógiának, melyet Ausztriában az EPTA Kongresszuson is bemutatott. Oktatott a Snétberger Zenei Tehetségközpontban.

Hitvallása Kokas-oktatóként: „Minden gyerek egyformán éhes a szeretetre, elfogadásra. A velem való emberi kapcsolata és a zenéhez való viszonya remélhetőleg egész életében meghatározó lesz. Nagy felelősség, de ez ad értelmet a munkánknak.

1990-től a veszprémi Csermák Antal zeneiskolában szolfézstanár és zenekarvezető.

Sok évtizedes munkája során gyerekek százainak adott zeneszeretetet, minőség iránti elkötelezettséget. Növendékeiből számos elismert előadóművész, karnagy, zenetudós lett, vagy ha épp nem zenei pályát választott, akkor az élet más területén vált értékteremtő személyiséggé.

Vezetése alatt a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar az egyik legjelentősebb magyar ifjúsági zenekarrá fejlődött. Számos díj, fesztivál, koncert és turné jelzi kimagasló teljesítményét: Országos zenekari verseny 1. díj és karnagyi-különdíj (2014, 2017), „Legjobb Bartók-interpretáció” (2014), European Music Festival for Young People Neerpelt 1. díj cum laude (2017), Megyei Prima- és Közönség-díj (2014), Gizella-díj (2015), Csermák-díj (2014).

2018-ban a Szlovák Rádióban megrendezett Bratislava Music Agency nemzetközi zenekari versenyen arany minősítést és 1. díjat nyert együttesével.

Fellépett tanítványaival a Budapesti Müpában, Amsterdamban, Prágában, Pozsonyban, Dánia, Belgium és Hollandia több városában valamint a veszprémi Auer Fesztiválon és a Klassz a pARTon koncertsorozatban.

Növendékei közül sokan előadóművészként játszanak a Budapesti Fesztiválzenekarban, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarban, a Magyar Állami Operaház Zenekarában, a Mendelssohn Kamarazenekarban, és a Keller Kvartett-ben. Több tanítványa ma már művésztanárként és ifjúsági zenekar vezetőként dolgozik Veszprémben, Budapesten és Európa több országában.

Balatonalmádi Város Vegyeskarát 1997 és 2010 közötte vezette, akikkel Fesztiválkórus minősítést kaptak. 2005-ben alapította meg a Harmónia énekegyüttest 12 hölgy részvételével. A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaságot 2019 második felében vette át Kővári Pétertől. A kórust összesen 4 koncerten vezényelhette csak, a 2020-ban kitört pandémia véget vetett a közös munkának.